Naționala de rugby a României întâlnește mâine (ora 20:00 / GSP TV), la Montevideo, Uruguayul, în prima manșă a barajului decisiv pentru calificarea la Cupa Mondială 2011. Meci cu o miză uriașă, în care „stejarii” vizează victoria pentru a bifa a șaptea prezență consecutivă la această competiție.
Însă dincolo de calculele hârtiei care îi dau favoriți pe elevii lui McDowell și Gontineac, calificarea României va sta în piciorul unui singur jucător: Dănuț Dumbravă. Bucureșteanul este responsabilul cu precizia transformărilor, acel detaliu de finețe și precizie care poate câștiga sau pierde un meci, în funcție de talentul și „nervii tari” ai celui care șutează. Cu un procentaj de aproape 100% în toate meciurile României din acest an, Dumbravă a fost cel care a dat încredere echipei în momentele grele. „Sunt conștient că uneori transformarea poate fi decisivă în ultimul minut de joc, dar niciodată nu mă gândesc la ce se întâmplă dacă nu reușesc să o dau. Mă concentrez, sunt doar eu față în față cu buturile și îmi spun că trebuie să fie un șut perfect. În plus, băieții sunt lângă mine și mă încurajează de fiecare dată”, mărturisește el.
Normă de 60 de transformări
Însă cum se obține perfecțiunea la transformări? Prin sute de ore suplimentare de antrenament, când jucătorul exersează arta șutului, prin care urmărește să își dezvolte precizia și tehnica. „Încep de marți cu repetările și pot să am o precizie de 60-70%, urmând ca spre sfârșitul săptămânii să urc la 90-100%. Pentru tehnică lucrez pe lovituri din același loc, în jur de 15-20. În momentul în care din zece lovituri, opt cel puțin sunt bune, este acceptabil și schimb locul. Zilnic sunt cam 60 de transformări”, zâmbește el. În vârstă de 29 ani, stelistul exersează această tehnică de un deceniu și jumătate, de la juniorat. O trecere peste ani, în care a adunat experiență, iar cu timpul și-a dezvoltat și un stil propriu: „Mă dau trei pași în spate, apoi stau și mă concentrez, îmi iau un reper de la balon și un reper din spatele butului și vizualizez în minte cum balonul trece printre buturi. Stau puțin mai mult la transformare, am nevoie de 10-20 de secunde în plus față de ceilalți”.
„Putem bate Uruguayul”
Jucătorul descoperit de Mihai Stoica își dorește să finalizeze sezonul bun cu naționala, în care se distinge victoria, după patru ani, în fața Georgiei (22-10), cu obținerea calificării la Cupa Mondială din Noua Zeelandă. „Visul fiecărui jucător este să joace la o Cupă Mondială pentru că e o senzație unică, e incredibil să joci cu 80.000 de oameni în tribună. Trebuie să batem Uruguayul, va fi greu, dar suntem încrezători în noi și mergem la victorie în ambele meciuri”, conchide Dumbravă, care are în palmares participarea la alte două Cupe Mondiale, Australia 2003 și Franța 2007. Pe urmele lui Jonny
Pe lângă transformări, Dănuț Dumbravă (foto, jos) este specialist și în alte lovituri cu piciorul, dropgolul. De altfel, printre modelele sale se numără românul Virgil Popișteanu, dar și englezul Jonny Wilkinson (foto, sus), cel care prin dropgolul reușit în minutele de prelungire ale finalei Cupei Mondiale din 2003, Anglia – Australia, a adus în premieră trofeul în Europa. „Întotdeauna stau și mă gândesc cum ar fi să câștigăm cu o echipă puternică printr-un dropgol sau o transformare în ultimul minut dată de mine. Cred că ar fi o senzație incredibilă”, zâmbește Dumbravă. La fel ca și naționala feminină de handbal, „stejarii” n-au ratat până acum nicio ediție a Cupei Mondiale
Tricolorii au ajuns aseară de la Montevideo la Buenos Aires. Ei au câștigat o oră în ceea ce privește fusul orar (Montevideo are +1 față de Buneos Aires și -4 față de București)
21 de grade Celsius se anunță sâmbătă la ora partidei cu Uruguay. Returul e programat la București, pe 27 noiembrie
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER